Blogs

Kunst – Het kan een lied, een gedicht, een kunstwerk zijn.

Jade Ladina Art – The Way, een kunstwerk vol symboliek en betekenis in witte, ivoren, bruine en gouden tinten.  Een weergave van mijn pelgrimage op het Jacobspad, de eeuwenoude Camino de Santiago die de inspiratie voor dit doek zijn. Mijn goede vriendin Marleen en ik waren pelgrim op magnifieke paden richting Heilige oorden, met de extra uitdaging dat ik die gedeeltelijk in de rolstoel, op krukken, met braces en bandagetape in mijn rugzak aflegde. Daarna ben ik meerdere malen met mijn partner op delen van deze route aan het genieten geweest. In juni 2023 zal, als alles goed gaat, mijn lang gekoesterde droom in vervulling gaan en zal ik de Kathedraal in Santiago de Compostella bereiken. Op dit authentieke schilderij is onze levensweg weergegeven. Deze weg begint met onze geboorte onderaan het doek, in de vorm van het gebogen eikenblad.  Het levenspad kronkelt omhoog en meandert rondom onze zeven chakra’s die in het Sanskriet gedeeltelijk op het werk staan, en gedeeltelijk onzichtbaar zijn. Ze zijn voor ons immers ook niet zichtbaar, maar wel voelbaar zodra we kiezen voor de weg van de ontwikkeling naar een hoger bewustzijn. Het Sanskriet is een verwijzing naar mijn persoonlijke ontmoeting met Deepak Chopra en alles wat ik van hem mocht leren.  Met de Franse lelie of lotus werd de route weergegeven van de het pad der Koningen bij Saint-Marie-de-la-Baume. De Heilige berg Bugarach wordt weergegeven op dit canvas. Daarnaast Rennes le Chateau; deze vormt een pentagram met 4 andere bergen in de Languedoc in Frankrijk. De Griekse zin: ‘Ken Uzelve’ is een verwijzing naar de Vrijmetselarij, deze spreuk wordt in iedere loge van de vrijmetselaars weergegeven. De ontwikkeling naar het ‘ken u zelf’ is een belangrijk doel binnen deze genootschappen. Van de Priorij van Sion wordt het logo weergegeven in dit authentiek stukje kunst.  De wijsheid van de Kelten, de Katharen, de Gnosis, de Alfa en de Omega, de kruizen waaronder het Ankh, het Occitaans en Christelijk kruis, de Drie-eenheid, ze zijn op dit werk afgebeeld en hebben hetzelfde uiteindelijke doel.  Op een surrealistische en mystieke manier wordt in dit werk weergegeven dat alles één is.  Welke stroming we ook volgen, alles leidt naar licht, liefde en dezelfde bron van Universele energie.  Dit canvas is een origineel mixed media werk dat onderdeel uitmaakt van de Enigma Collectie.

Of het kan alle drie tegelijk zijn. Dit gebeurde terwijl ik ‘The Way’ aan het schilderen was. Tijdens het schilderen had ik papier en een pen klaar om een gedicht te schrijven dat meer uitleg geeft over de onderwerpen die op canvas zijn ontworpen, zoals gewoonlijk. Wat er is gebeurd, is dat er een lied is geboren. Dus pakte ik mijn gitaar en schreef ‘The Way’ in een andere artistieke versie.

Het complementaire gedicht dat betrekking heeft op het kunstwerk 'The Way' is mijn eerste lied ooit dat werd geboren tijdens het maken van een schilderij:

Out of the night that covers me, you call my name

From the inside out, this eager surrounds me

My Quest inflames

In this mystic mist I'm on my way, I search for you

For the truth, the core, the ancient knowledge

Which the elders once knew

Where are you?

I’m in your dreams, in the vision sphere

In the word and signs around you

The elders you’ll find, will make clear

That the source of all is the clue

I am the warmth, the air you breathe

The whispered words in silence

The thoughts you have, or you thought you had

The fuel of our alliance

Een goede licentie overeenkomst

Vandaag wil ik het hebben over een van de beste manieren waarop een kunstenaar geld kan bijverdienen; door het copyright in te zetten en/of een licentie overeenkomst aan te gaan. Dit geeft bedrijven, personen of entiteiten de tijdelijke toestemming om onze kunst op hun producten te gebruiken. Ik wil graag met je delen hoe we ons auteursrecht volledig beschermen terwijl we voor een bepaalde tijd toestemming geven aan een derde partij:

Een goede licentieovereenkomst:

- Is een overeenkomst in een contract tussen een artiest (de licentiegever) en het bedrijf (de licentienemer)

- De fabrikant ofwel de artiest stelt dit contract op

- Het laat zien hoeveel royalty's aan de artiest worden betaald voor gemaakte verkopen

- Deze royalty's worden maandelijks of driemaandelijks betaald

- Het heeft het voorschot erin staan dat vooraf wordt betaald aan de kunstenaar

- Het geeft de looptijd van de overeenkomst weer en waar de producten worden verkocht

- De kunstenaar levert afbeeldingen in hoge resolutie van de kunst of het design aan de fabrikant

- De kunstenaar is alleen verantwoordelijk voor het leveren van het kunstwerk

- De fabrikant produceert de producten

- Op de producten en/of verpakkingen dient de naam en/of het logo van de artiest te worden gedrukt

- De artiest ontvangt 3 proeven of stalen van elk gedrukt product

- De fabrikant doet alle marketing, verkoop en verzending

- Als de looptijd voorbij is, moet de fabrikant stoppen met het maken en verkopen van de producten - Of, als beide partijen akkoord gaan, kan het contract worden verlengd

Heilige Geometrie en de Enigma Collectie

De Enigma-collectie bestaat uit kunstwerken die ons inzicht geven in de kwantumfysica, die ons aan het denken zetten over de metafysica en die wijsheid van oude culturen in zich vereeuwigd heeft zodat deze bewaard blijft. Een aantal werken in deze collectie bevatten Heilige Geometrie. Onze voorouders waren van mening dat de ervaring van Heilige Geometrie essentieel was voor de opvoeding van de ziel. Door deze te observeren, kunnen ze wijsheid onthullen waardoor een diepere kijk op de schepping van het universum zelf ontstaat. Deze patronen zijn symbolisch voor ons eigen innerlijke rijk en dragen eraan bij om een hoger bewustzijn en zelfbewustzijn te bereiken door hun levendige energie.

Heilige geometrie bevat hoge frequenties van energie en licht.

Een lichaam straalt lichtenergie uit en in combinatie met heilige geometrie brengt het je fysieke, emotionele, mentale en spirituele wezen samen en verbindt ons met het oneindige universum.

Het kan activeren, het kan onze verbinding met de geest versterken en helpen op onze reis naar onze innerlijke kern, het kan ons wakker maken en gebruikt worden om onszelf te helen en te transformeren.

Het brengt de verbinding met de eenheid van al het leven en verenigt de natuur en de hele wereld om ons heen.

‘I believe in development of the higher consciousness where love, understanding and true beauty lives.’

⁓ Jade Ladina ⁓

Jade Ladina Art - De Levensboom Hebreeuwse Kabbala Tree of Life Hebrew Kabala Jew Spheres Hoger bewustzijn

Deze doeken zijn allemaal opgebouwd met betekenisvolle materialen.

Van bronwater en wijwater tot aan aarde van bijzondere plekken, ze dragen eraan bij om een doek te creëren die goede energie en vibratie brengen aan de ruimte waar ze aanwezig zijn.

In een aantal doeken laat ik meerdere geloofsovertuigingen in elkaar overvloeien waarmee ik aan wil geven dat alles één is, ze hebben het in de grote lijnen over dezelfde universele wetten en over liefde.

Ik hoop dat de doeken in deze collectie jou mogen raken en inspireren zoals het mij doet.

Waar focus jij je op?

Ik ging met mijn goede vriendin Marleen op vakantie, met een paar prachtige doelen op onze reis. Zoals vele van jullie weten verzamel ik bijzondere materialen om te verwerken in mijn kunst.

Dus beklommen we het Sante Baume Massief in Frankrijk om een machtig mooi pelgrimsoord te bereiken; de grotten waar Maria Magdalena de laatste jaren van haar leven doorbracht.

Nu kan ik mijn focus erop leggen dat ik 8 dagen pijn heb gehad van deze klim. Ik kan noemen dat wij er een hele dag over gedaan hebben met vele pauzes waar de gezonde medemens deze tocht in 1,5 uur loopt. Ik zou kunnen balen dat mijn benen in braces verpakt zijn. Maar dat doe ik niet.

Ik genoot van een spectaculair uitzicht! Wat een bijzondere locatie om te mogen zijn, wat een uitdagende tocht was dit!

Ik nam aarde, wijwater, bronwater en een steen mee naar huis van deze trip.

De steen ligt nog steeds in mijn auto. En iedere keer wanneer ik hem zie liggen herinner ik mijzelf eraan dat we onszelf kunnen overtreffen, dat we zoveel kunnen bereiken.

Stel dromen niet uit, er is een wereld die op ons wacht om ontdekt te worden. En als je het wilt zien, dan is er zoveel om van te genieten!

De gedichten die bij mijn kunst ontstaan

Beeldend kunstenaar artiest Jade Ladina Art in atelier werkend aan kunstwerk Mind, Body and Soul over de metafysica, 3 werelden, 4 windrichtingen, het getal 8 van geluk en perfectie, het leven na de dood, levenspad, oneindigheid, onze ziel, lichaam en geest. Portfolio profielfoto actiefoto creëren kunstenaarsbestaan blog schilder studio artist foto zelfportret WIP Work in Progress schilderij schilderen mixed media

Terwijl ik voor mijn ezel sta en mijn ogen naar een nieuw doek kijken, begint iets in mij al te ontwerpen en lijnen te zien, vorm te geven aan een canvas. Zodra ik mijn handen dat laat opvolgen gebeurt iets heel moois.

Ik zal een poging doen om dat te omschrijven.

Het is niet verstandelijk. Ik geloof dat de linkerhersenhelft waar ons verstand, het analytisch en rationeel beoordelingsvermogen zit niet kan ontwerpen en freestylen. Het is het rechterdeel van ons brein waar creativiteit en muzikaliteit heerst dat tot leven komt wanneer we kunstzinnig bezig gaan. Kunst ontstaat wanneer je hart, je handen en het juiste deel van het hoofd gaan samenwerken. Het is fantastisch als de inspiratie gaat stromen en het zijn deze bijzondere momenten waarom ik schilder. Ik kom tot rust en het is voor mij bijna meditatieve rust te noemen. Uren drijven voorbij zonder dat ik nog erg van tijd heb, er is geen verstandelijke activiteit die ik hiermee kan vergelijken.

Vroeger, toen ik muziek schreef en mijn gitaar op schoot had, ontstond ook een soort van kunst. Al is dat van een ander soort, het is iets te vergelijken met schilderen wat toen in mijn hoofd en lichaam gebeurde.

Nu ik al behoorlijk wat jaren schilder heb ik de perfecte manier gevonden om beide te combineren: naast mij ligt mijn gedichtenbundel open en terwijl ik schilder ontstaan gedichten die meer over de onderwerpen vertellen die op canvas ontstaan. Soms cryptisch, soms direct omschreven. In mijn blogs zal ik mijn gedichten delen. Kom vooral af en toe voorbij surfen om te zien welke poëzie er ontstaat in mijn atelier.

13 november 2021

De Levensboom uit de Hebreeuwse Kabbala

In deze blog wil ik dieper ingaan op de Tree of Life uit het Kabbalisme die ik op meerdere kunstwerken weergeef.

Letterlijk betekent Kabbala: 'ontvangen' of 'dat was is ontvangen'.

Het komt uit het Hebreeuwse Jodendom en is ruim 4.000 jaar oud. De Kabbala onderzoekt en geeft antwoorden over het ontstaan van onze wereld en de spirituele wereld. Daarbij leert het ons meer over onze individuele relatie met God en met elkaar.

Volgens de kabbalisten zijn in de Thora alle antwoorden te vinden op de grote levensvragen die de mens heeft: wie ben ik, waarom zijn we hier en kom ik vandaan. Eeuwenlang was deze informatie niet openbaar en werd deze kennis alleen overgegeven van rabbijn op rabbijn.

Nu is het voor iedereen bereikbaar die erover wilt leren, hoe iedere laag van de Thora hogere inzichten en diepgaande kennis onthult over het leven op aarde en het universum.

Van de Kabbalisten kunnen we leren dat de Tree of Life, de boom van het leven het proces laat zien hoe het universum is ontstaan en hoe mensen werken.

Het begin van het heelal bevindt zich in de ruimte boven de eerste bol. Het wordt aangeduid als ‘Ain Soph Aur’, ook wel ‘eindeloos licht’, ‘Keter’ of ‘Kroon’ genoemd. Dit punt symboliseert de fase waar ons begrip van de oorsprong van het zijn niet verder kan. Het is het oneindig niets waaruit energie explodeerde om een universum te creëren.

Tijd en ruimte worden in drie stadia, oftewel hemelse sferen weergegeven in deze prachtige Levensboom: ‘Keter’: de oer-energie waaruit alles is gemaakt, de plaats van oneindige energie of grenzeloos licht. 'Chokhmah', oftewel 'wijsheid': dit is de fase waarin de oneindig hete en samengetrokken singulariteit zich uitbreidde in ruimte en tijd, gezien als pure dynamische energie van een oneindige intensiteit die voor altijd voortgestuwd wordt met een snelheid die sneller is dan het licht. Binah", oftewel ‘begrijpen’: dat wordt gezien het begin van de tijd zelf. Het is de oorspronkelijke vrouwelijke energie, de verheven moeder van het universum die de energie van "Chokhmah" ontvangt, deze verkoelt en voedt in de vele vormen die overal aanwezig zijn de hele kosmos.

Numeriek en getallen zijn waardevol voor Kabbalisten, zelfs zo belangrijk dat de Hebreeuwse letters van het alfabet een numerieke waarde hebben. Elke fase van de vooruitgang van het universum op de boom des levens is genummerd, en elk getal drukt de sfeer uit zoals Sephira oorspronkelijk bedoeld is:

1. Keter - Kroon

2. Chokmah - Wijsheid

3. Binah - Begrip

4. Chesed - Genade

5. Geburah - Eerlijkheid / Oprechtheid

6. Tiphareth - Schoonheid / Harmonie

7. Netzach - Overwinning

8. Hod - Bekendheid / Fame

9. Yesod - Vorming en basis

10. Malkuth - Koninkrijk; de oorspronkelijk pure energie zonder grenzen is uitgegroeid tot het fysieke universum.

Als we nu kijken naar de Tree of Life, deze levensboom bestaat uit 10 knooppunten, die we ook wel spheres, sefirot of sephiroth noemen en die de 10 archetypes symboliseren oftewel de 10 stadia van ontwikkeling waar we ons bevinden. Deze worden door 22 spirituele paden oftewel knooppunten met elkaar verbonden, de wegen die we afleggen om van de ene sfeer naar de andere te groeien.

Omdat de energieën van de Kabbalistische Tree of Life de basis vormen van de hele schepping, kunnen we de levensboom toepassen op elk gebied van het leven. Zowel op onze innerlijke wereld, als op het onderbewustzijn tot aan het hogere zelf. Het leert ons meer over de oorsprong van het fysieke universum maar ook over de plaats van de mens in het universum.

Door de Kabbalisten kunnen we onszelf en het universum beter leren kennen, zodat we kunnen groeien tot de beste versie die we kunnen zijn, als een uitdrukking van God en om de reis van terugkeer mogelijk te maken door middel van de verschillende fasen die door deze sferen zijn uitgestippeld. Totdat we tot het besef en de ontwikkeling zijn gekomen waar we naar op zoek zijn en naar verlangen.

10 augustus 2021

© Copyright 2023 Jade Ladina Art – All rights reserved